2024 Yılı için bazı gelir/kurumlar vergisi had ve istisna tutarları
30 Aralık 2023 tarih ve 32415 (2.Mükerrer) sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Gelir Vergisi Kanunu’na ait 324 Seri Nolu Genel Tebliğ ile söz konusu kanunda yer alan maktu had ve tutarlar, 2023 yılına ilişkin yeniden değerleme oranında (%58,46) artırılmıştır. Buna göre, 2024 yılı için uygulanacak tutarlar veya hadler aşağıda belirtilmiştir.
I- KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİ DE İLGİLENDİREN DEĞİŞİKLİKLER
1- Hizmet Erbabına Yemek Verilmesinde Ücret Gelir Vergisi istisnası
İşyeri ve İşyeri Müştemilatı Dışında Kalan Yerlerde Yemek Verilmesi
Hizmet erbabına 2024 yılında, işyeri (ve müştemilatı) dışında kalan yerlerde yemek verilmesi suretiyle sağlanan menfaatlerin her çalışma günü için 170,00 TL’si, ücret gelir vergisinden istisnadır.
İşyeri (ve müştemilatı) dışında kalan yerlerde yemek verilmesi aşağıdaki yöntemlerden birisi ile olabilir ve belirtilen istisna aşağıdaki tüm yöntemlerde geçerlidir;
İşveren tarafından doğrudan yemek hizmetini sağlayan kişilere (lokanta vs.) fatura karşılığı ödeme yapılması,
İşveren tarafından yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki vb. araçlarla fatura karşılığı üçüncü kişilere ödeme yapılması,
İşveren tarafından doğrudan çalışanın kendisine nakit ödeme yapılması.
Öte yandan, yukarıda belirtilen tutar KDV hariç tutardır; bu istisna tutara tekabül eden KDV ise işverence indirilecek KDV olarak dikkate alınır.
Bu şekilde yapılan yemek ödemelerinin belirtilen tutarı aşan kısmı ile bu aşan kısma tekabül eden KDV ise net ücret ödemesi sayılarak ücret gelir vergisine tabi tutulacaktır.
İşyeri ve İşyeri Müştemilatında Yemek Verilmesi
İşverenlerin, işyerlerinde veya işyerlerinin müştemilatında hizmet erbabına yemek vermek suretiyle sağladıkları menfaatlerin tamamının gelir vergisinden istisna olduğunu hatırlatmak isteriz.
İşyerlerinde veya işyerlerinin müştemilatında çalışana verilmek kaydıyla, fatura karşılığında hazır satın alınan yemek için yaptıkları ödemenin tamamı yine ücret gelir vergisinden istisnadır.
2- Hizmet Erbabına Yol Yardımı Verilmesinde Ücret Gelir Vergisi istisnası
İşverenlerce hizmet erbabının işyerine gidip gelmesi için toplu taşıma kartı, bileti vs. şeklinde sağlanan menfaatlere ilişkin ücret vergisi istisna tutarı ise, 2024 yılı için günlük 88 TL olarak belirlenmiştir.
Bu istisnanın uygulanabilmesi için, yol ödemesinin çalışana nakden yapılmaması, bunun yerine işverence doğrudan taşıma hizmetini sağlayan mükelleflere yapılmasının gerekli olduğu dikkate alınmalıdır.
Öte yandan, yukarıdaki tutarlar KDV hariç tutarlardır; bu istisna tutarlara tekabül eden KDV ise işverence indirilecek KDV olarak dikkate alınır.
Bu şekilde yapılan yol ödemesinin belirtilen tutarı aşan kısmı ile bu aşan kısma tekabül eden KDV ise net ücret ödemesi sayılarak ücret gelir vergisine tabi tutulacaktır.
Hizmet erbabının toplu olarak işyerine gidip gelmeleri sağlamak amacıyla işverenler tarafından yapılan taşıma giderlerinin ise, belirtilen hadle sınırlı olmaksızın, tamamı ücret istisnası kapsamında kabul edilir.
3- Engellilik İndirimi Tutarları
Engelli olan hizmet erbabının 2024 Takvim Yılındaki vergiye tabi ücretinin hesabında indirim olarak dikkate alınacak tutarlar aşağıdaki gibidir:
Birinci derece engelliler için 6.900,00 TL
İkinci derece engelliler için 4.000,00 TL
Üçüncü derece engelliler için 1.700,00 TL
4- Gider Olarak Yazılabilecek Binek Oto İktisap Bedelleri
Gider Olarak Dikkate Alınabilecek Binek Oto ÖTV-KDVsi
Binek otolarının 2024 yılında iktisabında ödenen KDV ve ÖTV’nin, gelir/kurum vergisi matrahının hesabında doğrudan indirim olarak dikkate alınabilecek toplam tutarı 690.000 TL’ye yükseltilmiştir.
Gider Olarak Dikkate Alınabilecek Binek Oto Amortisman Tutarı
Gelir/kurum vergisi matrahının hesabında indirim olarak dikkate alınabilecek binek oto amortisman tutarı;
ÖTV ve KDV’nin doğrudan gider yazılmasının tercih edilmiş olması durumunda, belirtilen muamele vergileri hariç ilk iktisap bedelinin 790.000 TL’si,
ÖTV ve KDV’nin maliyet bedelline eklendiği ilk iktisap durumunda ise toplam maliyetin 1.500.000 TL’si
İkinci el iktisapta 1.500.000 TL’si olarak yeniden belirlenmiştir.
Diğer bir deyişle her bir binek oto için, yukarıda belirtilen tutarı aşan maliyet bedelleri üzerinden ayrılan amortisman tutarı, gelir/kurumlar vergisi hesaplamasında gider olarak dikkate alınmayacaktır.
Kiralanmış Binek Oto Kira Tutarı
Kiralanmış her binek oto için, gelir/kurumlar vergisi hesaplamasında gider olarak dikkate alınabilecek aylık azami kira tutarı 2024 yılında 26.000 TL’ye yükseltilmiştir.
II- SADECE GERÇEK KİŞİLERİ İNGİLENDİREN DEĞİŞİKLİKLER
1- Değer Artış Kazançlarında İstisna Tutarı
2024 takvim yılında, gerçek kişiler tarafından elde edilen bazı Değer Artış Kazançları (ortaklık hakları, gayrimenkuller, gayrimenkul gibi değerlenen kıymetler ve gayri maddi hakların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar) ile ilgili gelir vergisinden istisna tutar 87.000 TL olarak belirlenmiştir.
2- Arızi Kazançlarda İstisna Tutarı
2024 takvim yılında, bir kısım Arızi Kazanç türleri ile ilgili olarak, gerçek kişiler için uygulanacak gelir vergisi istisnası 200.000 TL olarak belirlenmiştir.
3- Tevkifata Tabi Tutulmayan ve İstisnaya Konu Olmayan Menkul ve Gayrimenkul Sermaye İratlarında Beyan Sınırı
2024 takvim yılında gerçek kişilerce elde edilen menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarından tevkifata tabi tutulmayan ve istisna kapsamında olmayan gelirlerle ilgili olarak; bu gelirlerin toplamı 13.000 TL’yi aşmazsa, beyanname ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.
4- Gayrimenkul Sermaye İratlarında İstisna
2023 yılında, gerçek kişilerce binaların mesken olarak kiraya verilmesinden elde edilen yıllık kira gelirlerinin 33.000 TL’si, diğer şartların da sağlanması koşuluyla, gelir vergisinden istisnadır.