Alacak ve borç senetleri reeskont oranı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nın, 28.12.2024 tarih ve 32766 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan tebliğinde; vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık %48,25, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık %49,25 olarak yeniden belirlenmiştir (Bilginiz için; değişiklikten önce bu oranlar sırasıyla %50,75 ve %51,75 idi).
SENET REESKONT İŞLEMLERİNDE FAİZ ORANI
Vergi Usul Kanunu’nun 281’inci ve 285’in maddeleri ve 238 Seri Nolu Genel Tebliği uyarınca, mükellefler isterlerse (banka banker ve sigorta şirketleri için ise zorunlu), dönem sonlarında vadesi gelmemiş alacak ve borç senetlerini iç iskonto yöntemine göre reeskonta tabi tutabilirler.
Reeskont işleminde;
• Senedin üzerinde faiz oranı yazılı ise, bu yazılı faiz oranının dikkate alınması esastır.
• Senedin üzerinde faiz oranı belli değilse, TL cinsinden olan senetler için geçerli olmak üzere, TCMB’nın kısa vadeli avans işlemleri için belirlediği (iç iskonto yöntemini uyguladığı) faiz oranının dikkate alınması gerekir.
Buna göre faiz oranı belli olmayan senetler için, 28.12.2024 tarihinde ve sonrasında yapılacak değerleme işlemleri kapsamında yapılacak reeskont işlemlerinde %49,25 faiz oranı dikkate alınacaktır. Diğer bir deyişle, sözü geçen bu yeni iskonto faiz oranı, 28 Aralık 2024 tarihini içeren hesap dönemlerinden başlamak üzere geçerli olacaktır.
Öte yandan, iskonto tutarının aşağıdaki formüle göre hesaplanacağı hatırlatılır (A:Senedin nominal değeri, m:faiz oranı, t:vadesine kalan gün sayısı):
İskonto Tutarı = A – (A*360) / (360 + m + t)
DİĞER HUSUSLAR
Ayrıca, aşağıdaki hususları da hatırlatmak isteriz;
• Dövizli vadeli senetler söz konusu olduğunda ve reeskonta tabi tutulmak istendiğinde; senet üzerinde yazılı faiz oranı bilinmiyorsa değerleme gününde geçerli olan LIBOR uygulanması gerekir.
• Çekler, vade içermesi durumunda vergi uygulaması açısından aynen senetler gibi reeskonta tabi tutulabilir
• Reeskont; banka, banker ve sigorta şirketleri dışındaki diğer mükellefler için isteğe bağlıdır. Bu diğer mükellefler için reeskont isteğe bağlı olmakla birlikte, borç senetlerinin reeskonta tabi tutulması durumunda alacak senetlerinin de reeskonta tabi tutulması zorunlu hale gelir.