Çalışanlara yemek-enerji/ısınma ve yurtdışı hizmet karşılığı ödemelerinde vergi istisnası
9 Kasım 2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile çalışanlara yapılan bazı ödemeler ve bunlara ilişkin ücret gelir vergisi istisnaları aşağıda açıklanmıştır.
ÇALIŞANLARA YAPILAN YEMEK ÖDEMELERİ
Çalışanlara yemek ödemlerine ilişkin Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik aşağıda açıklanmıştır. Ancak belirtilen değişiklik öncesi durumu hatırlatmak isteriz: İşverenlerce işyeri veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, çalışanlara sağlanan yemek menfaatlerinin ücret gelir vergisi istisnasından yararlanabilmesi için; yemek ödemesinin belli tutarı aşmaması (bu tutar şu anda günlük 51 TL’dir) ve ödemenin doğrudan çalışana değil fakat yemek verme hizmetini sağlayan kişilere yapılması gerekirdi.
Yapılan değişiklikle, yemek ödemesinin çalışana nakit olarak yapılması durumunda da, belirtilen tutarla sınırlı olarak, ücret vergisi istisnası imkanı getirildi.
Buna göre, işverenlerce işyeri veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, çalışanlara yapılacak yemek yardımlarının ücret vergisi karşısındaki durumu, değişiklikten itibaren (1 Aralık 2022 tarihinden itibaren) aşağıdaki şekilde olacaktır.
Yemek Şirketi Vasıtasıyla Yemek Yardımı Yapılması
Çalışanlara, yemek hizmetini sağlayan şirketler/kişiler vasıtasıyla yapılan yemek ödemelerinde (yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki karşılığı, vb.), günlük 51 TL’ye kadar kısmı ücret gelir vergisinden istisnadır. Bu 51 TL’ye tekabül eden KDV kısmı da işveren tarafından indirilecek KDV olarak dikkate alınabildiği için, toplamda KDV dahil 55,08 (=51 + (51 * %8) TL yemek ödemesi ücret gelir vergisine tabi tutulmayacaktır. Belirtilen toplam tutarı aşan kısım ise, net ücret ödemesi sayılarak ücret gelir vergisine tabi tutulacaktır.
(Diğer bordro vergilerine gelince: Belirtilen şekilde yemek hizmeti veren şirket/kişiler vasıtasıyla dolaylı yapılan yemek yardımları SGK primlerine tabi değildir. Ücret vergisinden istisna kısım damga vergisinden de istisnadır, diğer kısım damga vergisine de tabidir).
Çalışanlara Yemek Ödemesinin Nakdi Olarak Yapılması
Çalışanlara yemek yardımı amacıyla doğrudan nakdi ödeme yapılması durumunda, günlük 51 TL’ye kadar tutarı ücret gelir vergisinden istisnadır. Belirtilen tutarı aşan kısım ise net ücret ödemesi sayılarak ücret gelir vergisine tabi tutulacaktır.
(Diğer bordro vergilerine gelince: Günlük 12,94 TL’ye kadarlık nakdi yemek ödemesi SGK primlerine tabi değildir, aşan kısmı ise SGK kesintilere tabidir. Ücret vergisinden istisna kısım damga vergisinden de istisnadır, diğer kısım damga vergisine de tabidir).
YURT DIŞI İNŞAAT-ONARIM-MONTAJ İŞLERİ İLE TEKNİK HİZMETLERDE ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNDE VERGİ İSTSİNASI
Çalışanlara yurt dışı hizmetleri için yapılacak ödemelere ilişkin Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik aşağıda açıklanmıştır.
İşverenlerin, yurt dışındaki inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik işleri için yurt dışında çalıştırdıkları personellerine yurtdışından elde ettikleri kazançlarından karşılanarak yaptıkları ücret ödemeleri, ücret gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Belirtilen istisna 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren geçerli olmaya başlayacaktır.
ÇALIŞANLARA ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE DİĞER ISINMA GİDERLERİ İÇİN YAPILAN ÖDEMELER
7420 sayılı Kanunla getirilen geçici madde aşağıda açıklanacaktır.
İşverenler tarafından çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave yapılan aylık 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler ücret gelir vergisinden ve SGK prim kesintilerinden istisnadır. Ancak, bu istisna süreli olup, 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacaktır.
Belirtilen değişiklik 9 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olmaya başlamıştır.