YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.
  • Arşiv Düzen Denetim Hizmetleri
  • Danışmanlık Muhasebe Mali Müşavirlik
  • Vergi Mevzuatı Birikim Tecrübe

ÖTV mükellefi olma riski

Riskin Nedeni

Esas faaliyet konusu nedeniyle ÖTV mükellefi olması gerekmediği halde, sadece ÖTV Kanununa ekli (I) nolu listede (A veya B cetvelinde) yer alan yakıt ve türevleri ve madeni yağları, kendi faaliyet konusu makinelerin işleyişi için gerekli olduğu için, ithal edenler aşağıda belirtilen vergi/ceza riski ile karşılaşabilirler.

ÖTV Hakkında Kısa Bilgi

ÖTV Kanuna göre ekli (I) sayılı listedeki malları ithal edenler ve/veya yurt içinde üretimini yapanlar ÖTV mükellefidir. İlgili vergi dairesine mükellefiyet kaydı, ithalatta ithal tarihinde, yurt içi üretimde ise üretime başlamadan önce yapılmalıdır. ÖTV’nin doğuşu ise bu ithal edilen veya yurt içinde üretilen ürünlerin teslimi ile olur (ithalde veya üretimde değil). Teslimden kasıt sadece satış değildir; bu ürünlerin satılmadan işletme ihtiyacı için dahilde sarfı da teslim sayılmaktadır. ÖTV, KDV’den farklı olarak tek safhada uygulanır; ithalatçı veya üretici tarafından teslim edilmesinden sonraki safhalarda tesliminde bir daha aynı ürün için ÖTV uygulanmaz. Bu kapsamda ÖTV mükellefi olanlar, her ayın ilk on beş günlük birinci dönemi ve kalan günlerden oluşan ikinci dönemi olmak üzere ayda iki ÖTV beyannamesi verirler. İlgili dönemde ÖTV’ ye tabi teslim olmasa da mükellefiyeti devam ettiği müddetçe boş da olsa beyanname verilecektir. Beyannamelerin verilme tarihi ise, belirtilen her vergilendirme dönemlerini izleyen onuncu günün sonuna kadardır. Beyanname verilmemesi durumunda, hesaplanan ÖTV olup olmadığına bakılmaksızın, Özel Usulsüzlük Cezası (her sene değişen bu tutar şu anda 1.370 TL’ dir ) ile muhatap olunur.

Yapılması Gerekenler

Yukarıda belirtilen ürünlerin ticareti veya üretimini esas faaliyet konusu olarak ifa edenler, zaten yukarıda özetlenen bu ÖTV mükellefiyetinin gereklerini yerine getiriyorlardır. Bu Bültenin konusu ise Yazımızın ilk paragrafından belirtilen, esas faaliyet konusu gerektirmediği halde istisnai ve geçici olarak ÖTV mükellefi olmak zorunda olanlardır. Bu şirketler, ithal ettikleri bu ürünler için, ithal tarihinde ilgili vergi dairesinde mükellefiyet tesis ettirmelidirler. Bu tarihten itibaren ayda iki defa ÖTV beyannamesi vereceklerdir. Arızi bir şekilde ithal ettikleri bu ürünleri tamamen teslim ettikleri (sattıkları veya sarf ettikleri) vergilendirme dönemi içinde ilgili vergi dairesine bir başvurarak ÖTV mükellefiyetinin terkini talebinde bulunacaklardır. Bu son teslimin içinde bulunduğu onbeş günlük dönem için son kez ÖTV beyannamesi vereceklerdir. Aksi halde, onbeş günlük dönemler için verilmeyen her beyanname için Özel Usulsüzlük Cezası (ÖTV ve cezasının yanında) ödenmek zorunda kalınır.

En iyisi yukarıda belirtilen arızi ÖTV mükellefi olma durumundan kaçınmaktır. Bunun için tavsiyemiz, ÖTV Kanuna ekli (I) nolu listede yer alan bu yakıt ve türevleri ve madeni yağları yurtiçindeki bir Satıcıdan (ithalatçı veya üretici satıcı) temin etmektir.

DUYURULAR VE BÜLTENLER

11

Mar

Mar

Alacak ve borç senetleri reeskont oranı

Alacak ve borç senetleri reeskont oranı

Daha Fazla Bilgi

28

Oca

Oca

2024 Yılı sonu değerlemesinde kullanılacak döviz kurları

2024 Yılı sonu değerlemesinde kullanılacak döviz kurları

Daha Fazla Bilgi

02

Oca

Oca

2025 yılı Asgari Ücret tutarları ve istisnası ile SGK prim kesintisi taban ve tavanı

2025 yılı Asgari Ücret tutarları ve istisnası ile SGK prim kesintisi taban ve tavanı

Daha Fazla Bilgi

02

Oca

Oca

2025 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi

2025 Yılı Gelir Vergisi Tarifesi

Daha Fazla Bilgi

Haber Bülteni

Haber Bültenine katılmak istiyorsanız aşağıdaki kutucuğa E-Posta adresinizi girip gönder butonuna basınız.

GÖNDER
İçerik Yönetimi ve Web Tasarım